Nuorilla on paljon annettavaa

E2 Tutkimuksessa on käynnissä erilainen tutkimushanke. Siinä selvitetään 20-29 -vuotiaiden nuorten näkemyksiä hyvästä elämästä, tulevaisuudesta, huolenaiheista ja voimavaroista. Nuoret eivät ole kuitenkaan pelkkä tutkimuskohde, vaan keskeisesti mukana hankkeen toteutuksessa. Osallisuus on hankkeen ytimessä.

Hankkeeseen palkatut nuoret tekijät ovat osallistuneet hankkeen toteutuksen suunnitteluun, keränneet haastatteluaineistoa ja ideoineet viestintää. Hankkeen ydinviesti on: nuorilta nuorille. 

Hanke on erityisen innostava. Nuorten kanssa työskentely antaa virtaa ja palkitsee. Viimeiset puoli vuotta on kulunut ohjaten ja oppien. Jodelit, instat ja TikTokit ovat avanneet tietä tutkimuksen kohderyhmän maailmaan. Hankkeeseen palkattujen nuorten itse tehdyt videot ovat vaikuttaneet. Ne kertovat kenttätyöstä ja kohtaamisista lähes sadan nuoren kanssa. Kyllä nuoret taitavat!

Nuoret myös kertovat, jos heiltä kysytään. Presidentti Niinistö painotti uudenvuoden puheessaan, että ”meidän kaikkien tulisi heitä kuulla (--) maailman onnellisin maa voi olla tyytyväinen vasta, kun se tarjoaa nuorilleen toivon näköaloja.”

Kysymys kuuluu: maltammeko kuulla riittävästi?

Nuorten hyvä elämä -hanke sai alkunsa tästä kysymyksestä. Pandemian keskellä aihe on yhä ajankohtaisempi. Korona on kurittanut nuoria ja lisäännyt pahoinvointia. Halusimme E2 Tutkimuksessa tehdä jotain nuorten hyväksi: tarjota töitä, oppimisen paikkoja ja kartoittaa nuorten näkemyksiä.

Saimme mukaan hienon kumppanijoukon, joka arvosti samoja tavoitteita. Odotamme kiinnostuksella tuloksia siitä, mikä tekee nuorten elämästä hyvää, mitä tulevaisuudelta odotetaan ja kenen ehdoilla Suomea rakennetaan.

Eri taustaisia nuoria kuultuamme tiedämme jo, että nuorilla on huolia. Oleellista on, kuinka onnistumme vahvistamaan heidän voimavarojaan. Luommeko heille riittävästi mahdollisuuksia? Entä tunnistammeko, kuinka paljon nuorilla on yhteiskunnassa annettavaa.

Jenni Simonen

Hankkeen johtaja, VTT

E2 Tutkimuksen ohjelmajohtaja

Previous
Previous

Aluekehittäminen hyvinvoinnin luojana ja sosiaalinen kestävyys sitä turvaamassa

Next
Next

Nuorten ääni kuuluviin